Jag vet att hen lär sig saker, frågan är om skolan ser på saken på samma sätt

Nu har jag skrivit ihop en “studieportfölj” över nioåringens framsteg och förehavanden och skickat den till skolföreståndaren för skolan i området. Jag fick tillbaks ett autosvar som talade om att skolföreståndaren har semester och det unnar jag hen verkligen; hen verkade stressad när hen besökte oss strax innan skolavslutningarna drog igång. Hen förklarade att det var mycket att göra, men hen verkade gilla sitt jobb och berättade att hen var väldigt nöjd över att alla 1-2:orna arbetade med samma saker varje vecka för då var det lätt för lärarna att vikariera för varandra. Hen sa inget om hur de strävar efter att verkligen se varje elevs behov och anpassa utbildningen på individnivå, men jag är säker på att det är kärnan i deras verksamhet även om ingenting hittills tyder på det!

Portföljen består i alla fall, efter instruktion från nämnda skolföreståndare, av en punktlista för varje ämne där jag i korta ordalag (jag vet vad du tänker nu, men jag har faktiskt många strängar på min lyra och jag kan faktiskt skriva kortfattat om jag vill!) beskriver vad nioåringen gjort under “vårterminen”.

Vårterminen. Vårt liv delas inte in på det sättet, jag märker att jag blir liiite irriterad på systemets kantighet. Till och med oss som inte har våra barn i skola ska de ha att tänka på det där inskränkta sättet (för att inte tala om att dela in kunskap och erfarenheter i “ämnen” herregud, jag blir för upprörd för att ens ta upp det idag). Folk, inklusive jag själv för femton år sen, är så sjukt hjärntvättade av skolsystemet att alla styckar upp livet i terminer och sommarlov som om det vore det naturligaste i världen men det är det inte! Jag är inte ens säker på att det är särskilt bra.

Här hemma lär vi oss saker året om, och det gäller alla i familjen. Jag vågar påstå att det gäller alla i alla familjer, jag menar tänk på saken, när gör du ens något som du inte lär dig något av? Vi lär oss på jobbet, i alla vardagssysslor, i våra hobbys, av varann och våra kompisar. Nioåringen är inget undantag och det mest värdefulla hen lärt sig på senare tid är att dra sjukt roliga skämt. Snart är hen lika bokad som Magnus Betnér och då blir vi rika, I’m tellin’ y’all!

Den stora frågan är i vilken studieportfölj allt hen lär sig under sommaren egentligen bör ligga? Nu får det hamna i höstterminens eftersom jag hade bråttom att skicka in vårterminens, trots att skolföreståndaren inte behöver den förrän i augusti. Jag ville få den ur mina händer helt enkelt, sjukt störig sak att ha på att-göra-listan eftersom den påminner mig om ett liv jag verkligen inte vill leva, skollivet. Å andra sidan har nioåringen fyra dagar i sträck suttit inne och sett på Netflix och spelat Minecraft och hen visar alla tecken på att vilja fortsätta så under lång tid, ja kanske resten av livet så det är kanske lika bra att det inte hamnar i någon studieportfölj. Frågan är vad vi gör om hen fortsätter även under hösten? Jag har fördomen att skolan inte betraktar Minecraft-spelande som utbildning, men ju mer jag ser nioåringen spela desto säkrare blir jag på att utbildning är precis vad det är. Men mer om det en annan gång.

Det jag själv lär mig mest om just nu är hur människan som biologisk varelse är funtad vad gäller utbildning (och typ allt annat), tack vare Peter Grays underbara bok Free to learn. Om du bara läser en bok i sommar, läs den.

Published by Petra Veronica

Svensk trettiofyraårig reklamskribent som av vissa påstås vara särskilt begåvad. Förälder till en nioåring som hemskolas och en bebis som mest kånkas runt i famn. Lycklig polyamorös partner till två olika men lika fantastiska män. Bokmal, gamer och gymmare. Alltså 157 centimeter blandad kompott.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: