Jag och den åländska läroplanen är inte riktigt överens va

Jag och den åländska läroplanen är ganska oense om det mesta, från vad barn behöver lära sig till hur det ska gå till. Det mesta i läroplanen för grundskolan är så knasigt att jag baxnar. Seriöst! Jag undrar hur många föräldrar med barn i skolan som ens läst läroplanen? Har du läst någon läroplan på sistone? Om inte ska jag hjälpa dig lite. Här hittar du Ålands läroplan och här Sveriges. Här är en liten snutt ur avsnittet Kunskaper i informations- och kommunikationsteknik (IKT) i den åländska läroplanen, som förklarar vad eleven ska ha lärt sig när hen lämnar årskurs fyra:

Jag har svårt att hålla mig för skratt, men kanske är du fortfarande så skolskadad att du inte förstår det roliga i detta? Okej, tänk på en random tioåring i din bekantskapskrets. Har du ingen så använd fantasin till att föreställa dig ungen vid en dator. När du känner att du har en så tydlig uppfattning som möjligt om en tioåring och dennes relation till datorer, ställ dig följande frågor och ge dig själv tid att verkligen begrunda dem och att formulera egna åsikter:

1. Behöver en tioåring skola för att lära sig de saker som nämns ovan?

2. Behöver en tioåring ens lära sig dessa saker? Vad skulle till exempel hända om hen inte lärde sig “grunderna i fingersättning”? (Bonusuppgift: Fundera över om du själv kan grunderna i fingersättning och om du ens behöver det.)

3. Tycker du, personligen, att det är rimligt att tjata upp en person på morgonen, kanske mot dennes vilja, och ha hen att sitta i en datorsal och tvingas genomlida en genomgång i dessa saker? Blir svaret olika om det gäller en trettiosjuåring än om det gäller en tioåring? Varför?

4. Tycker du, personligen, att det är rimligt att testa tioåringars kunskaper i dessa saker?

På fråga 1 och 2 är jag tämligen säker att svaret är “nej”. Tyvärr måste jag ändå leda (läs: muta) min nioåring igenom dessa moment eftersom det råder läroplikt i Finland, men tack och lov behöver jag åtminstone inte tvinga hen till en skola för det. Det är löjligt redan som det är och skolplikt där ungarna ska sitta och träna på att använda högerklicksmenyn är ju befängt.

Published by Petra Veronica

Svensk trettiofyraårig reklamskribent som av vissa påstås vara särskilt begåvad. Förälder till en nioåring som hemskolas och en bebis som mest kånkas runt i famn. Lycklig polyamorös partner till två olika men lika fantastiska män. Bokmal, gamer och gymmare. Alltså 157 centimeter blandad kompott.

Join the Conversation

2 Comments

 1. Hur skulle din ideal”skola” se ut? “Skola” eftersom att jag vet att en grå byggnad med bänkar fullproppad med elever inte riktigt är din/er ‘cup of the’.

  Like

  1. Jag vet inte riktigt, jag är ju långt ifrån någon expert på skola. Det jag tycker är viktigt är egentligen att behandla barn som människor, respektera dem, och vi är väldigt långt från det i västvärlden. Ingen vuxen skulle acceptera att i nio år tvingas till en plats man inte själv hade valt och där andra människor dagarna i ända tvingade en att inte bara GÖRA sådant man inte ville utan även att TÄNKA på sådant som inte intresserar en. Att tvinga just barn att styra sina tankar till saker de inte intresserar sig för tycker jag är extra grymt, eftersom de har ett driv att leka och utforska som de måste kväva, vid sidan av att de måste tänka på det läraren bestämmer. Vi vuxna tycker ju att det är jobbigt att delta i kurser via jobbet, som vi själva valt, och hur det är för barn vet vi ju – den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar fortfarande och ungdomar själva anger skolan som källan till stress.

   Så min utgångspunkt är att inte ha skolor och om man ska ha något skolliknande bör det vara frivilligt för barnen att delta och helt utformat för dem.

   Jag tycker att Sudbury Valley School har ett intressant koncept, likaså ser jag att Agile Learning Centers av olika slag bidrar till positiva utbildningsupplevelser för barn (vilket även forskning stöder). Båda koncepten bygger på fullständig frivillighet för barnen och handlar om att förse barn med de resurser som de behöver för att utbilda sig själva.

   Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: