Lek

Idag är vi trötta efter fyra dagar av hemundervisarläger. En familj i närheten har bjudit in till denna fantastiska sammankomst några år i rad nu och det är en härlig blandning av vuxna och barn som minglar och leker, vissa campar också i den stora trädgården. Många av oss som är där önskar nog att livet typ alltid såg ut så – soligt och grönskande med ungar överallt: inbegripna i vattenkrig, hoppandes på studsmattor, klättrandes i träd, sittandes i soffor med tidningar och böcker… De här fyra dagarna har barn lekt åldersblandat. De större hjälper de små och de små inspireras av de större. Vi vuxna har inte ordnat aktiviteter för att hålla dem sysselsatta eller “i schack” utan de har lekt, lekt, lekt och lekt varvat med att spela spel och läsa, möjligtvis även äta lite. För mig så känns det att det är så det ska vara, så borde barn få ha det jämt. Kompisarna precis runtomkring sig, frihet att röra sig utomhus och ingen skola som tar tid ifrån den viktiga leken.

Det är nog en av vår tids största brister, att barn inte har tillgång till andra barn och vuxna till vardags på sätt liknande det under lägret.

Jag skriver inget mer idag utan rekommenderar dig att se videon The decline of play (16 minuter lång) med Peter Gray.

Published by Petra Veronica

Svensk trettiofyraårig reklamskribent som av vissa påstås vara särskilt begåvad. Förälder till en nioåring som hemskolas och en bebis som mest kånkas runt i famn. Lycklig polyamorös partner till två olika men lika fantastiska män. Bokmal, gamer och gymmare. Alltså 157 centimeter blandad kompott.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: