Intelligensens fantastiska idéspinneri

I lugn och ro frodas idéer, det är ju allmänt känt, och sällan har man så mycket lugn och ro som när man är hemma med en bebis, även om den är så tossig som min. Hen är fyra och en halv månad nu ungefär, min bebis, och full av livslust och utforskarglädje! Det ska stampas runt (hen måste ha assistans förstås, därför hinner jag knappt skriva en rad nuförtiden), ryckas i saker, stoppas i munnen, och så vidare, och så vidare. Men medan jag assisterar, ammar, famnar inför sovstund, etcetera så har ju tankarna världens jävla chans att spinna idéer och tro mig – det gör de.

Man brukar ju rynka pannan lite bekymrat när intelligens kommer på tal och snacka om att “det är ju inte så att livet blir en dans på rosor för att man är särbegåvad, det för ju med sig NACKDELAR också” och så brukar man tycka att dessa spinnande tankar är en nackdel. Själv är jag inte så förtjust i denna nedvärdering av begåvning, det känns som nåt man håller på med för att få begåvning att framstå som ett handikapp istället för den oförtjänta framgångsfaktor det faktiskt är. Personer med hög generell intelligens lever längre, är lyckligare och lyckas bättre inom alla områden. Det är olyckligt att man i Sverige tenderar att koppla ihop typ människovärde med IQ, man anser att en intelligent person är både bättre och sämre på en och samma gång, väldigt rörigt och jobbigt! Det gör att man inte kan prata om begåvning och försprånget som begåvade personer har utan att samtidigt vara tvungen att lägga till något om hur jobbigt det är att vara begåvad och vilken social nackdel det är, vilket leder till att begåvade personer fan aldrig kan få vara nöjda med sig själva. Ofta kommer folk dragandes med hur hemskt det är att begåvade “har svårt att passa in socialt”, men att normalbegåvade och högbegåvade inte drar jämt är inget konstigt och jag tycker man ska sluta problematisera det. Så länge man får hänga med folk som är ungefär lika intelligenta eller ointelligenta som en själv så går det faktiskt riktigt bra.

Men tillbaks till ämnet – tankar och idéer! Mina hyfsat begåvade tankar har relativt fritt spelrum under dagarna hemma med bebis och nioåring varför jag nu har en hel värld av idéer inom mig som brusar och bubblar. Fantastiska drömmar om alternativa karriärspår, fritidssysselsättningar, boendeformer och saker jag skulle kunna hitta på med mina vänner och partners. Och jag är så tacksam över detta! Många saker kommer få stanna vid idéer, men det gör inget, det är nice att ha idéer att plocka fram vid behov. Visst kan det vara frustrerande att inte kunna genomföra de mest intressanta nu på direkten (typ segla jorden runt..), speciellt som jag är en person som har nära mellan tanke, prat och handling, men jag köper verkligen inte den allmänna synen att detta tankespinnande skulle vara en nackdel med intelligens. Tvärtom. Den dag jag inte längre är upptagen av barnen så har min underbara, begåvade, ständigt arbetande hjärna garanterat sållat fram en mängd olika alternativ till att hänga med ungar. Jag kommer med största sannolikhet aldrig få en livskris som handlar om att jag inte kommit på något intressant att göra med mitt liv eller att jag ägnat mig åt fel saker. Den dag barnen flyttar ut kommer det säkert känns tomt och jag lär ju sörja att en härlig tid är över, men det kommer ju inte direkt vara svårt att hitta på annat att göra. Det tackar jag min begåvade hjärna för.

Published by Petra Veronica

Svensk trettiofyraårig reklamskribent som av vissa påstås vara särskilt begåvad. Förälder till en nioåring som hemskolas och en bebis som mest kånkas runt i famn. Lycklig polyamorös partner till två olika men lika fantastiska män. Bokmal, gamer och gymmare. Alltså 157 centimeter blandad kompott.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: